Blogger Aslında Ne?

 Blogger yıllardır aktif olmasına rağmen birçok kişi tarafından pek bilinmiyor. Arama motorlarında hakkında en çok Blogger nedir? Blogger ne demek? Blogger ne işe yarar? Blogger ile para kazanılır mı? soruları aratılıyor. Bu tablo bize gösteriyor ki yıllar geçmesine rağmen Blogger halen iyi tanınmış bir platform değil. ttgundem.com olarak bu yazımızda size Blogger ile ilgili ayrıntılı ve doğru bilgiler vermeye çalışacağız. 

İnternet üzerinde Blogger ile ilgili yayınlanan bir çok bilgi eksik, yanlış ve çarpıtılmış durumda. Ayrıca yayında olan yazıların birçoğu çok eski. Wikipedia sitesine bile baktığınızda sadece yasaklanması konularının anlatıldığı cümlelerin olduğunu görebilirsiniz. Şimdi size bu yazımızda Blogger aslında ne? sorusunun cevabını detaylı bir şekilde vereceğiz. Şunu kesin bir şekilde belirtelim ki bu yazıya da mutlaka yoğun muhalefet olacak. Bunun sebebini size yazı içerisinde anlatacağız. Şimdi dilerseniz lafı daha fazla uzatmadan devam edelim...



Blogger Nedir ve Nasıl Kullanılır?

Blogger, Google’ın sunduğu ücretsiz bir blog oluşturma platformudur. Blogger, kullanıcıların teknik bilgiye ihtiyaç duymadan kolayca blog oluşturmasına olanak tanır. Kullanıcılar, Blogger üzerinden kişisel günlükler, profesyonel bloglar, portföyler ve daha fazlasını oluşturabilirler.

Google Blogger, internetin altın çağından beri hayatımızda olan, kullanımı kolay ve etkili bir blog platformudur. Blogger, basit arayüzü, güçlü araçları ve Google entegrasyonu sayesinde hem yeni başlayanlar hem de deneyimli blog yazarları için ideal bir ortam sunar.




Neden Wordpress?

Şimdi yukarıdaki iki paragraf genel ifadeler içeriyor. Bizim hedefimiz ise aslında Blogger hakkında hiç bilgi sahibi olmayan internet kullanıcılarını aydınlatmak. İkinci hedefimiz ise Blogger platformunu yanlış bilgilerle tanıyanları uyarmak. Bu yazıdaki esas hedefimiz ise Blogger alt yapısının nimetlerinden faydalanmanız. Öncelikle basit cümlelerle açıklayalım...

Blogger her gün günlük hayatınızda girdiğiniz internet sitelerinden aslında bazılarının bulunduğu platformdur. Birçok web sitesi sitelerini oluştururken ücretli özel veya hazır yazılımlar kullanırlar. Büyük çoğunluk ise sitelerini Wordpress alt yapısı ile oluşturur. İnternet ortamında site açmak ile ilgili araştırmalar yaptığınızda karşınıza hep şu bilgi çıkar. "Kesinlikle siteni Wordpress ile yapmalısın". Bu işlerle uğraşanların hizmet verdiği pek çok şirket veya pek çok forumda yine bu cümleyle karşılaşırsınız. Peki neden bir kişi bile Blogger ile bu işi yapabilirsin demez? Ne kadar ilginç değil mi? Kullandığınız arama motoru Google ama size herkes "sakın Blogger kullanma" der. Yaptığınız araştırmalar neticesinde siz de sitenizi Wordpress ile oluşturmaya ikna olursunuz. Şimdi buraya kadar olanlar aslında çok normal. Sizi yönlendiren uzmanlar çünkü Blogger ile ilgili bilgi sahibi değildir. Onların uzman olduğu alan Wordpress'tir. Elbette ki sizi uzmanı oldukları alana yönelendirmek zorunda kalırlar. Peki acaba sizin ihtiyacınız olan gerçekten bu mudur? Devam edelim...

Devam etmeden önce şunu araya sıkıştıralım. Özel projeler istiyorsanız özel yazılımlar sizin için şart olabilir. İstediğiniz projeyi gerçekleştirebilecek kişiler bunu Wordpress ile yapabileceğini söylüyorsa burada da elbette ki tercihiniz Wordpress olmalıdır. Ama örneğin siz çeşitli haberler gireceğiniz bir site yapmak istiyorsunuz ve henüz bu proje için ayırabileceğiniz paranız çok az. Belki öğrencisiniz bir şeyler denemek istiyorsunuz. Belki kendine ait kişisel bir web sitesi kurmak istiyorsunuz. Belki küçük bir işletmeniz var ve işletmenizi tanıtmak istiyorsunuz. Bu örnekler çoğaltılabilir. İşte sıkıntı burada başlıyor. Bir çok kişi Blogger ile sorunsuz bir şekilde sitesini açabilecekken yanlış yönlendirildikleri için hüsranla sonuçlanan işlere imza atabiliyorlar. Bir bakmışsınız ki açılan site bir yıl geçtikten sonra kapanmış ve siteyi yürütmekten vazgeçilmiş.

Peki neden bu hataya düşülmeye devam ediyor? İşte sorunun biraz karmaşıklaştığı nokta da burası. Wordpress çeşitli eklentilerle desteklenebilen bir platform. Bu da site yapan yazılımcıların işini kolaylaştırıyor. Daha hızlı ve daha esnek hareket edebiliyorlar. Çok çeşitli temaları müşterilerine sunabiliyorlar. Ayrıca genel olarak her yer bu alt yapıyla çalışmaya alışkın olduğundan bir nevi kervan yürümek zorunda kalıyor. 

Wordpress ile Blogger Arasındaki Farklar

Şimdi genel olarak yanlış bilinen veya çarpıtılan bazı konulara değineceğiz.Blogger ile ilgili yapılan eleştiriler zaten bolca var. Arama motorlarında bu konuyla ilgili kısa bir araştırma yaptığınızda bunu görebilirsiniz. Wordpress övgülerine de sıklıkla rastlarsınız. Ama işin içine girince ve bir Wordpress site kurunca işin aslında anlatıldığı gibi olmadığının farkında varırsınız. Yine de pek çok kişi farklı bir alt yapı kullanmadığı ve bunu görmediği için bu karmaşık problemlere yıllarca sitesinde uğraşmaya ve parasını harcamaya devam eder. Çünkü her arızanın tamiri para gerektirir. Her projenizde kullanmak istediğiniz şablon para gerektirir. Neyse devam edelim.

Nur Topu Gibi Sorun "Site Hızlandırma"


Biraz araştırma yaptığınızda pek çok SEO uzmanı site açılış hızınızın arama motoru sıralamanızda ve kullanıcıyı memnun ederek daha fazla hit kazanmanızda büyük etkisi olduğunu söyler. Bunun için de kaliteli ve pahalı bir hostingten sonra hızlı açılan ve sorunları olmayan bir site temasına sahip olmanız gerektiğini söyler. Hemen aklınıza yazının burasında ne geldiğini biliyoruz. Kim hızlı? Blogger bir site mi? Wordpress bir site mi? İlk şaşıracağınız ve yanlış bilinen konuya şimdi geçiyoruz.

Wordpress site hızlandırma diye bir tanımlama vardır. Bu iş ücretli yapılır. Düzgün yapanı da bulana kadar epey bir uğraşırsınız ve paranız çöpe gider. Her tema için farklı işlemler gerekir. İşte bu sorun Blogger ile site açtığınızda karşınıza çıkmayacak. Bunun için bir ücret ödemek zorunda kalmayacaksınız. 



Temaya Yıllık Para Mı? Hosting Ücretleri Mi? Site Hızına Etki Mi Ediyor? Neler Oluyor?


Üstteki paragrafta söylemiştik. Sitenizin hızlı olması kaliteli bir hosting firmasıyla çalışmanıza bağlıdır diye. Bu firmalara her ay veya yıllık ücret ödemek zorundasınız. Bunları da halletiniz fakat siteniz de yine açılış hızı sorunları var. Bu sefer sizden sitenizin hızlı açılması için çeşitli ücretli eklentilere her yıl para ödemeniz gerektiği söylenecektir. Bu bir sektör, bu sektörden herkes para kazanıyor. Siz bu döngüye girdiğiniz için mecbur kalacaksınız ve o eklentilerden de edineceksiniz ücretler ödeyerek. Hepsini halledeceksiniz. Bu sefer de temanızın düzgün olmadığı kaliteli iyi bir temaya para ödemeniz gerektiği söylenecek. Bunun için de ücret ödedikten sonra sürekli sitenizde arızalar çıkacak ve her arızada siz problemi çözecek birini arayacaksınız ve yine para ödeyeceksiniz. Bari para kazanalım Adsense onaylatalım diyeceksiniz. Bunun için de ayrı bir problem yaşayacaksınız (Buna ilerleyen paragrafta değinilecek). Onaylandıktan sonra da sizin için reklam yerleşimi yapılması gerekecek ve bunu da yapacak ayrı birini bulmalısınız ve onun da ücretini ödemelisiniz. Hepsini çözdüğünüzde bile problemleriniz bitmeyecek. Çünkü Wordpress bir sitenin saldırı alması, saldırı sonrası arıza yaşaması, hacklenmesi zor değildir. Bunun yaşanmış çok sayıda örneği vardır. Zaten bu nedenle Wordpress sürekli güncellenir ve eklentiler de ayrı ayrı açıklar barındırdığı için bunlar da güncellenir.

Blogger Aslında Ne? Neden Blogger Kullanmalısınız?

Neden Blogger kullanmanız gerektiğini maddeler halinde sıralamak yerine normal paragraflarda toplamayı uygun gördük. Şimdi sıralayalım...

Blogger web sitesi olanlar Wordpress sitelerde ödenen hosting ücretlerini ödemez çünkü bu iş Google kendisi yapar, sizden hiç para talep etmez ve bedavadır. Sitenizin hızlı açılması için problem yaşamazsınız çünkü sizin çalıştığınız firma direk Google. Blogger'ın sahibi Google'dir. Zaten Blogger'da site Google hesabınızla açılır. Wordpress güvenlik problemleri ile doludur. Blogger sitenize zarar veremezler. Google hesabınızın içine girmeden sitenize kimse müdahele edemez. Telefon doğrulaması gibi ek güvenlik önlemleri olan bir Google hesabıyla oluşturduğunuz blog hacklenemez. Wordpress sitenize eklediğiniz eklentiler sitenizi yavaşlatır. Böyle bir durum Blogger için geçerli değildir. Google çalışanları her güncellemeyi sizin yerinize yapar. 




Blogger ile ilgili yapılan en yaygın eleştiri, sisteminin eski olduğu ve yeterli tema seçeneği bulunmadığıdır. Oysa bu gerçek ve doğru bir bilgi değildir. Blogger'ın kendi temaları Google mühendisleri tarafından SEO kurallarına uyarak hazırlanmıştır ve mobil uyumlu temalardır. Burada en yaygın bilinen yanlış ise bu temaların iyi olmadığıdır. Bu kesinlikle doğru değildir. Bir tema ne kadar basit ise o kadar siteniz hızlı açılır. Bu nedenle Blogger temaları sadedir. Her yerinde hareketli barlar bulunan. Koca koca resimlerin döndüğü. Dışarıdan bakınca çok güzel görünen temaların çoğu sitenizin açılış hızını düşürür. Dikkat ederseniz büyük sitelerin çoğu basit temalar kullanırlar. Ayrıca özel bir tema da zaten blogunuza yükleyebiliyorsunuz. Blogger'ın kendi temalarını tercih etmek istemezseniz dilerseniz kendiniz temanızı yükleyebilirsiniz.




Gelelim bir diğer önemli konu olan reklamlar ve reklam yerleşimi konusuna. Öncelikle şunu belirtelim. Blogger sitenizi tüm Google araçları otomatik olarak tanır. Search Console, Analytics, Google News gibi pek çok hizmette kolaylık yaşarsınız. Google Adsense size daha kolay reklam onayı verir. Dilerseniz kolay bir şekilde reklam yerleşimlerinizi de panelinizden ayarlayabilirsiniz. Yeri gelmişken söyleyelim. Blogger bir siteyi yönetmek çok kolaydır. Paneli çok basit ve herkesin kullanabileceği şekildedir. Sitenizin analiz bilgilerine çok rahatlıkla herhangi bir eklenti gerekmeden ulaşabilirsiniz. Ayrıca spam yorumlara maruz kalmazsınız. Wordpress'te bu bile baş belası bir sorundur. Sürekli blogunuza spam yorumlar atılır. 

Tercih Sizin


Bu yazımızda Blogger'in aslında ne olduğunu sizlere doğru bilgilerle anlatmaya çalıştık. Belki de bu konudaki gerçekleri anlatan tek yazı bu yazı olarak kalacak. Elbette ki yazıdaki anlatılanlar subjektif bilgilerdir. Sizler de görüşlerinizi olumsuz veya olumlu olarak yorumlar kısmından belirtebilirsiniz. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Blogger ile veya Wordpress ile kalın. Tercih sizin...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Burçlara Göre Meslekler

Başak Burcu Özellikleri

Ülkeler Burç Olsaydı...